<link rel="stylesheet" href="styles.css">

Kretsens ansvar i forbindelse med nye ledere

Kretsen har en viktig rolle i oppfølgingen av nye ledere i kretsens grupper.

Lederstart

Kretsen har noen få, men viktige, oppgaver i oppfølgingen av nye ledere. 

De nye lederne skal gjennomføre Lederstart før de kan begynne på grunntreningen. Lederstart består av introkurset, som ledere tar ved egenlæring/e-læring, og ledersamtalen som gjennomføres av kretsen eller i speidergruppe. Her følger en kort forklaring av Lederstart og kretsens rolle i dette.

For å kunne gjennomføre introkurset trenger de nye lederne heftet «Velkommen som leder». Dette blir sendt ut av forbundskontoret på e-post som en velkomstpakke til nye ledere (alle nye medlemmer over 18 år og alle «gamle» medlemmer som har kommet i lederalder). Er det noen medlemmer som av en eller annen grunn ikke har fått velkomst-e-posten, kan den sendes rett fra Min speiding.

Lederstart-pakke ifm nye ledere i kretsen

Her er noen nyttige dokumenter i forbindelse med Lederstart:

Ledersamtalen og lederavtale

Når nye ledere har gjennomført introkurset, er de klare for ledersamtalen. Kretsen skal invitere de nye lederne til ledersamtalen. For å kunne ta direkte kontakt med de nye lederne er det nyttig for kretsen å ha oversikt over hvem som har begynt i kretsens grupper. Medlemsoversikter kan tas ut som rapporter i medlemssystemet eller kretsen kan få dem fra gruppene eller forbundskontoret. Den som har ansvar for ledersamtalen i kretsen kan dere bestille heftet «Velkommen som leder» fra Speider-Sport. Bestill gjerne en større mengde, slik at dere har til flere ledersamtaler. Heftet kan deles ut under samtalen, for eksempel under et leirbål eller ved annen anledning.

Kretsen skal gjennomføre ledersamtalen med de nye lederne i kretsen i tråd med den vedlagte kursplanen. I spesielle tilfeller kan kretsen etter avtale overføre ansvar for ledersamtalen til gruppene, men kretsen har uansett det overordnede ansvaret for at ledersamtalen blir gjennomført. Etter samtalen signerer den nye lederen og kretsleder en lederavtale for å bekrefte gjensidig forpliktelse. Lederavtalen beholdes av lederen. Hvordan og hvor ofte ledersamtalene i kretsen gjennomføres, er det opp til kretsen selv å bestemme, men det bør stå i rimelig forhold til antall nye ledere. Målet er at den nye lederen ikke skal måtte vente urimelig lenge på ledersamtalen.

Etter ledersamtalen har lederen fullført Lederstart.


Registrering

Vi ber om at kretsen selv registrerer fullføringen av Lederstart i medlemssystemet (dette erstatter den gamle ordningen med innsending av lapper til forbundskontoret). Alle kurs som registreres her vil være synlig på lederens speider-CV i medlemssystemet.

På speiding.no finner du veiledninger på hvordan du registrerer dette i medlemssystemet:  

Hvordan du legger til Lederstart direkte på CV-en til lederne
Hvordan du legger til Lederstart på CV-en til lederne når det er opprettet et kurs i medlemssystemet.

 

Fortsatt oppfølging

Det er viktig å huske at en speiderleder aldri blir ferdig utlært. Det går alltid an å finne nye spennende emner å fordype seg i som speiderleder. Lederutdanning er en god måte å holde ledernes engasjement oppe. På kurs treffer man andre speiderledere, får nye innspill og forhåpentligvis en ny dose med speiderengasjement. Ledernes kunnskaper og engasjement har en tendens til å smitte over på speiderne, og bidrar til å heve nivået på speiderarbeidet lokalt og speidingens omdømme generelt. Kretsen har en viktig rolle i å sørge for at kretsens ledere har et godt og relevant kurstilbud og deltar på kurs som er nødvendige i forbindelse med deres lederverv. Dere kan arrangere egne lederkurs eller dere kan hjelpe lederne til å delta på kurs i andre kretser. Norges speiderforbund arrangerer også mange interessante nasjonale kurs som kretsen og gruppene oppfordres til å sende ledere til.


Lykke til med deres nye speiderledere!