Legge ned en gruppe
Hvem kan vedta nedleggelse av en speidergruppe?
Speiderstyret, kretsstyret, korpsstyret og gruppetinget kan vedta at en speidergruppe skal legges ned.
Speiderstyret kan legge ned en speidergruppe som ikke driver i henhold til speiderforbundets lover, regler og formål, eller som ikke tilfredsstiller kravene i § 2-2-1 i lovene. Dette gjøres i samråd med krets- og korpsstyret. § 2-2-1: «En gruppe er det laveste juridiske og demokratiske organisasjonsleddet i NSF, og har minst en aktiv arbeidsenhet og minimum 5 medlemmer under 26 år.»
Ofte får en speidergruppe litt tid på seg til å vurdere rekruttering og reoppstart, eventuelt sammenslåing med en nabogruppe dersom gruppa ikke oppfyller kravene til medlemstall og aktivitet. En gruppe legges ikke ned uten at gruppas medlemmer har fått være med i prosessen. Dersom en gruppe blir medlemsløs, legges den sovende en stund i påvente av nedleggelse eller reoppstart.
Kretsstyret/korpsstyret kan legge ned en speidergruppe med veldig lite aktivitet eller ingen medlemmer. Det krever et styrevedtak. Beskjed om dette sendes til forbundskontoret, som registrerer dette i medlemssystemet og rapporterer videre til Speiderstyret.
Speidergruppa kan legge ned seg selv. Dette krever et vedtak i gruppetinget, som gjerne er et møte mellom de gjenværende medlemmene i gruppa. Det må være flertall blant medlemmene for å legge ned gruppa.
Hva må gjøres når en speidergruppe skal legges ned?
Det er både formelle, praktiske og følelsesmessige sider ved det å legge ned en speidergruppe.
Ivareta medlemmene
Hvis det er medlemmer som fremdeles ønsker å være aktive, bør disse få hjelp til å finne en ny speidergruppe å være med i eller få avklart om de skal være medlemmer videre. Selv om det kanskje er et fåtall speidere det gjelder, er det er viktig å se den enkelte person i slike sårbare situasjoner. Sammen kan vi støtte dem som vil fortsette i speiderbevegelsen frem til rette sted å være aktiv videre, hvor nye vennskap vil dannes. Ta gjerne kontakt med forbundskontoret, vi kan bistå med å gjøre veien til andre grupper og fellesskap så overkommelig som mulig (inkludert det praktiske med å flytte medlemskapet).
Feire og mimre
En speidergruppe er også et sosialt fellesskap med en historie, ofte mange gode opplevelser og følelser knyttet til tiden i speideren. Det kan være fint å holde ett eller flere møter i nedleggelsesprosessen. Et forslag er å arrangere et siste åpent "mimre-møte", hvor alle som har relasjoner til gruppa fra tidligere kan møtes og delta med sine historier. Kanskje noen kan holde en presentasjon av bilder og minner fra gamle turer? Eller en liten kavalkade av høydepunkter fra gruppas historie? Det er bra om nedleggelse av grupper ikke blir gjort i stillhet - det er lov å feire alt som har vært gjort, og løfte opp de gode opplevelsene i fellesskap. En oppfordring er å la nedleggelsen bli en mulighet for å avvikle med stolthet over alt som tross alt gikk bra, heller enn å dvele ved det som kunne gått bedre.
Få hjelp til det formelle
Kontakt forbundskontoret, så får du hjelp til det praktiske, og til å finne ut hvilke retningslinjer som gjelder for denne speidergruppa.
Huskeliste ved nedleggelse:
- Dialog mellom krets/korps (ev. Speiderstyret) og gruppeleder/gruppestyret/gjenværende medlemmer om hvordan det står til i gruppa og eventuelle muligheter for å få til aktivitet eller rekruttering i nær framtid.
- Gruppetinget, kretsstyret, korpsstyret eller Speiderstyret vedtar nedleggelse og informerer om vedtaket til forbundskontoret, kretsstyret, ev. korpsstyret og gruppeleder.
- Informasjon på gruppas nettside, sosiale medier og andre kanaler, gjerne slette sidene etter hvert.
- Gruppa sørger for at penger, eiendom og utstyr blir ivaretatt og overført fra gruppa til kretsen/korpset. Krets/korps har ansvar for å sikre at dette blir gjort før gruppa formelt legges ned.
- Gruppa avslutter bankkontoer.
- Gruppa sier opp forsikringer og andre avtaler og forpliktelser gruppa har.
- Gruppeleder sletter speidergruppa i Brønnøysundregistrene.
- Er det medlemmer i gruppa, må det avklares om disse vil bytte til en annen gruppe, være direktemedlem eller meldes ut.
- Forbundskontoret legger ned gruppa i Min speiding og lagrer dokumentasjon.
- Gruppa avklarer når og om det skal være avslutning/mimresamling.
Hva skjer med speidergruppas penger, eiendom og utstyr?
Hva som skjer med speidergruppas eiendeler er litt avhengig av om den er tilknyttet kun en krets eller også et korps, og om det for eksempel er knyttet noen føringer til en eiendom gruppa har.
En speidergruppe har selvstendig økonomi, og kan gjøre hva den vil med de midlene den har til rådighet innenfor rammer gitt i Norges speiderforbunds lover § 5. Større investeringer (kjøp av hytter, fartøy, kjøretøy e.a.), låneopptak, utbetaling av større gaver og opprettelse av fond eller stiftelser krever godkjenning fra Speiderstyret. Innsamlede midler til speidergruppa skal brukes til speiderarbeid. Så lenge gruppa er aktiv, kan gruppetinget i all hovedsak avgjøre hva som skal skje med de midlene som er til rådighet. Dette forutsetter at det er nok medlemmer til å samle et vedtaksdyktig gruppeting. Se NSFs lover §§ 2-2-1 til 2-2-4.
Ved nedleggelse av en speidergruppe (eller sovende grupper), forvaltes gruppas eiendeler av kretsstyret, det gjelder også for midler som disponeres av foreldreforening eller annen gruppering knyttet til gruppa. Midler og eiendeler skal fortrinnsvis benyttes til å styrke speiderarbeidet i samme område som den nedlagte gruppa.
For speidergrupper som er tilknyttet et korps, er det korpsstyret som har denne myndigheten, og det er korpsets retningslinjer som avgjør hvem som skal forvalte og overtat den nedlagte gruppas midler. Her kan det være ulike løsninger for de ulike korpsene.