<link rel="stylesheet" href="styles.css">

Speideraksjonen

Med Speideraksjonen bidrar vi til en bedre verden! Tusenvis av speidere over hele Norge gjør hvert år en flott innsats for at barn og ungdom andre steder skal få utdanning og et fremtidshåp. Aksjonen foregår i hele april, men speidergruppene velger selv tidspunktet som passer for dem.

I 2023 er det 20 år siden det gode samarbeidet om Speideraksjonen med vår partner Flyktninghjelpen startet. Det markerer vi med blant annet et flott, nytt jubileumsmerke til speiderskjerfet for alle som deltar.

Fram mot aksjonsstart får dere informasjon om bestilling av materiell og varierte og gode aktivitetstips som dere kan sette sammen til møteopplegg for alle aldersgrupper, så husk å sette Speideraksjonen på vårens terminliste!

Gjennom aksjonstida deler vi aksjonstips på Facebook og Instagram. Kanskje har du selv forslag? Da vil vi gjerne høre om det! Les mer om hvordan speiderne kan gjennomføre Speideraksjonen lengre ned.

Khitam (14) fra Syria har vært flyktning siden hun var tre år. Nå får hun gå på skolen i Libanon, takket være Flyktninghjelpens utdanningstilbud for barn og ungdom. Foto: Zaynab Mayladan - NRC

Hva samler vi inn til i 2023?
Pengene vi samler inn gjennom årets aksjon går til Flyktninghjelpens arbeid for at barn og unge i Libanon, som 14 år gamle Khitam fra Syria (bildet over), skal få utdanning. Det lille landet ved Middelhavet som grenser til Syria i nord og Israel i sør har tatt i mot et enormt antall flyktninger gjennom mange år med uro og krig i Midtøsten. Å være på flukt er en veldig krevende tilværelse, spesielt for barn og ungdommer. Det å få gå på skole gir dem en viss trygghet og håp om en bedre framtid. Det gjør en stor forskjell!

Noe av pengene går til Norges speiderforbunds egne samarbeidsprosjekter med speidere i Zambia og Liberia. Vi samarbeider med speiderforbund i disse landene, slik at de kan tilby god speiding til mange flere.

Speiderne i flere afrikanske land har dessuten bekjempelse av koronasmitten som en del av sitt samfunnsbidrag, og de gjør en viktig jobb med å spre kunnskap om hygiene og forebygging av smitte.

Speidere i Kitwe i Zambia, som Norges speiderforbund nå starter et samarbeid med. Foto: Zambia Scout Association.

I årene 20192021 samlet speidere inn til sammen 1 919 000 kroner gjennom Speideraksjonen. 2020 og 2021 var spesielle år, siden Norge var "stengt ned" gjennom nesten hele aksjonsmåneden og langt færre speidergrupper enn vanlig deltok. Likevel kom det inn 689 000 kroner. Hvor mye klarer vi i år?

Stoff om Speideraksjonen for alle aldersgrupper finner du i SPEIDEREN nr. 1/23 som kommer i slutten av februar.

Foto: Bente Pernilla Høye, Horten MS speidergruppe

• Speideraksjonen