Speideraksjonen

Speideraksjonen foregår i hele april, men speidergruppene velger selv tidspunktet som passer for dem. Én mulighet i Frivillighetens år 2022 er å kombinere aksjonen med Speidernes dag-arrangementet på St. Georgsdagen 23. april.

Korona setter fremdeles sitt preg på samfunnet og speideraktivitetene, men vi håper på mest mulig vanlig gjennomføring av Speideraksjonen i år. Før pandemien pleide opp mot 10 000 speidere og ledere å delta, hvor mange klarer vi å bli i år?

Vi legger uansett til rette for ulike måter å gjennomføre aksjonsmøter og innsamling på.

Dere får varierte og gode aktivitetstips som dere kan sette sammen til møteopplegg for alle aldersgrupper, så husk å sette Speideraksjonen på vårens terminliste!

Gjennom aksjonstida deler vi aksjonstips på Facebook og Instagram. Kanskje har du selv forslag? Da vil vi gjerne høre om det! Les mer om hvordan speiderne kan gjennomføre Speideraksjonen lengre ned.

Khitam (13) fra Syria har vært flyktning siden hun var tre år. Nå får hun gå på skolen i Libanon, takket være Flyktninghjelpens utdanningstilbud for barn og ungdom. Foto: Zaynab Mayladan - NRC

Hva samler vi inn til i 2022?
Pengene vi samler inn gjennom årets aksjon går til Flyktninghjelpens arbeid for at barn og unge i Libanon, som 13 år gamle Khitam fra Syria (bildet over), skal få utdanning. Det lille landet ved Middelhavet som grenser til Syria i nord og Israel i sør har tatt i mot et enormt antall flyktninger gjennom mange år med uro og krig i Midtøsten. Å være på flukt er en veldig krevende tilværelse, spesielt for barn og ungdommer. Det å få gå på skole gir dem en viss trygghet og håp om en bedre framtid. Det gjør en stor forskjell!

Noe av pengene går til Norges speiderforbunds egne samarbeidsprosjekter med speidere i Zambia og Liberia. Vi samarbeider med speiderforbund i disse landene, slik at de kan tilby god speiding til mange flere.

Speiderne i flere afrikanske land har dessuten bekjempelse av koronasmitten som en del av sitt samfunnsbidrag, og de gjør en viktig jobb med å spre kunnskap om hygiene og forebygging av smitte.

Speidere i Kitwe i Zambia, som Norges speiderforbund nå starter et samarbeid med. Foto: Zambia Scout Association.

I årene 20192021 samlet speidere inn til sammen 1 919 000 kroner gjennom Speideraksjonen. 2020 og 2021 var spesielle år, siden Norge var "stengt ned" gjennom nesten hele aksjonsmåneden og langt færre speidergrupper enn vanlig deltok. Likevel kom det inn 689 000 kroner. Hvor mye klarer vi i år?

Stoff om Speideraksjonen for alle aldersgrupper finner du i SPEIDEREN nr. 1/22 som kommer i slutten av februar.

Foto: Bente Pernilla Høye, Horten MS speidergruppe

• Speideraksjonen