<link rel="stylesheet" href="styles.css">

En skikkelig POWer-helg!

Speidere og ledere fra tropper fra nord til sør har vært på Powwow for å bli enda bedre i førerpatruljearbeid, men det var ikke det eneste de lærte.

Ordet "powwow" brukes om tradisjonelle, store samlinger hos den amerikanske urbefolkningen. På en powwow tar man beslutninger eller gjennomfører seremonier og feirer at man er samlet. Det er også et sted for å dele erfaringer, møte gamle venner og få nye, vise fram tradisjoner og lære opp de yngre. Derfor fikk samlingen med temaet førerpatruljen navnet Powwow. 

En fredag i midten av april sto ca. 70 speidere og ledere klare på kaia og ble hentet med båt i Kongshavn. Den skulle frakte dem til det idylliske speiderleirstedet på Østre Randøya i Kristiansand kommune. Her skulle de få lære mer om førerpatruljearbeid, men selvfølgelig også bygge leir og utforske alt det spennende øya har å by på. 

Båttransporten var bare begynnelsen på samlingen, og speiderne fikk blant annet lære viktige ferdigheter om hvordan båten skal fortøyes. Her fraktes Henrik Eimind Jensen, Charlotte Kjølner, Ilmy Anine Myklebust Edvardsen og Timea Dalen fra 1. Eydehavn speidergruppe ut til Randøya. Foto: Gry Merethe Myklebust Edvardsen

Læring fra første minutt

Troppsleder i 1. Eydehavn speidergruppe, Gry Merethe Myklebust Edvardsen, forteller at de første mulighetene for å lære noe nytt kom allerede ombord. Hvordan skal båten fortøyes når vi kommer til øya? Speiderne fikk en innføring, men før de fikk prøvd den nye kunnskapen fikk de en opplevelse litt utenom det vanlige, da en sel dukket opp.

– Vel framme på Randøya rakk vi akkurat å få opp teltet før det begynte å regne, og det ga seg ikke før vi omtrent stod ferdig pakket på søndag, sier Gry Merethe. – Fredag kveld spiste vi varmende suppe rundt bålet, og deltakerne fikk tid til å bli litt kjent med hverandre. 

Lørdag morgen ble de vekket av et svakt smell fra kanonene på øya. Allerede etter frokost var de i gang med “Kondorens flukt”. Førerpatruljene fikk utdelt et kompass og en gitt kurs. Langs denne “linja” var det lagt ut samarbeidsoppgaver, slik at de, ved å følge linja, ville få med seg alle oppgavene underveis. – Det var flere som ikke var drevne på kompass, så dette var en fin mulighet til å prøve, feile og lære – og vi klarte å komme oss helt fram til siste post.

– Så fikk vi en omvisning i bunkerne av ledertrener Kai Lindal fra 2. Kristiansand FSK speidergruppe. Han er fantastisk engasjert i Randøyas historie, og han fengslet både speidere og ledere med beskrivelsene av hvordan øya ble brukt av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. – Jeg kommer til å huske hvordan det var inne i fjellet, det var dritkult! sa Timea Dalen (13) fra 1. Eydehavn speidergruppe etterpå. – Og kanonene var skumle. 

Om kvelden koste speiderne seg med leirbål mens lederne hadde møte. – Jeg lærte en hentelek, fortalte Henrik Eimind Jensen (11), også eydehavnspeider. – Vi hadde det veldig gøy, selv om det regnet hele tiden.

Litt regn hindret ikke den gode stemningen! Her leker Vilde Vigsnes, Maria Skuland, Anna Elida Vigsnes, Ingrid Storaker og Karen Storaker fra 7. Kristiansand sjøspeidergruppe og Gro Vehus fra Arendal FSK speidergruppe. Foto: Sebastian Bø

Nyttig erfaringsutveksling

– Etter en ny saluttvekking søndag rev vi leiren og lekte leker. Vi utvekslet også erfaringer og tanker om helgen, hva vi hadde lært og hva vi tar med tilbake til patruljene våre. Regnet ga seg endelig mens vi spiste frokost, så vi fikk en fin siste dag med båttur tilbake til fastlandet, sier Gry Merethe Myklebust Edvardsen fornøyd. 

Hun har også spurt et par av de andre deltakerne fra gruppa si hva de husker best fra Powwow:

Charlotte Kjølner (14): – Vi gikk på kompasskurs og vi lekte leker. Jeg lærte å bruke kompass og jeg kommer til å huske leirbålet og alle bunkerne vi gikk inn i. På leirbålet sang vi og hadde konkurranser. 

Ilmy Anine Myklebust Edvardsen (14): – Det var kjempegøy å gå inn i fjellet på Randøya fort. Jeg lærte å ta med to kompass på kompasstur, fordi det kan være noe galt med det ene. Jeg ble kjent med en jente som var heilt lik meg, og det kommer jeg til å huske resten av livet. 

Samlingen la til rette for gode læringsmuligheter for både store og små! Foto: Einar Øslebye

 

Har gruppa di lyst til å lære mer om hvordan man kan drive førerpatrulje? Ta en nærmere titt på Oppdrag: Førerpatruljen.

  • Publisert: 25.04.2023
  • Av: Gry Merethe Myklebust Edvardsen og Norges speiderforbund
  • Foto: Gry Merethe Myklebust Edvardsen