Dette er speiding
Det startet i 1907
Speideren startet i England for over hundre år siden og er i dag verdens største barne- og ungdomsbevegelse, med totalt 60 millioner medlemmer i over 200 land, på tvers av blant annet kultur, språk, livssyn, kjønn, alder, økonomi, funksjonsevne og utdanning.
Norges speiderforbund har mange tusen medlemmer fordelt på rundt 350 lokale speidergrupper over hele landet. De fleste speidergruppene har aktiviteter (speidermøter) for de ulike aldersgruppene hver uke. I tillegg kommer turer i helgene noen ganger i året og gjerne en uke på leir om sommeren.
Vi er en frivillig, livssynsåpen organisasjon som er partipolitisk uavhengig. Vi ønsker å speile mangfoldet i samfunnet vårt og jobber for å inkludere mange flere i speiderfellesskapet.
Speiding er gøy!
«Er det ikke gøy, er det ikke speiding!», pleier vi å si.
Det skal være moro å være speider. Speidere opplever ting sammen, i naturen, gjennom friluftsliv og ulike aktiviteter ute og inne, på reiser, gjennom samarbeid, ved å mestre og få til nye ting alene og sammen med andre, og ved å lære seg ferdigheter og kunnskap om mye forskjellig. Ofte skjer aktiviteten i patruljen – den lille gjengen på 4-8 speidere i alderen 10-16 år som har sine egne møter og turer og drar på leir sammen. Speiderlederne veileder og hjelper speiderne å få den kunnskapen de trenger.
Speidere er mye ute, i allslags vær, for i naturen finnes de gode opplevelsene og de passe store utfordringene. Sammen utforsker vi naturen og blir gode til å ta vare på den og oss selv. Vi lærer å ta ansvar, å lede andre og bli ledet selv fra tidlig alder. Speiding handler om å være beredt og gjøre sitt beste i de situasjonene vi står i. Er det litt vått og tungt på en tur og du kommer deg gjennom og finner løsninger, gir det en god mestringsfølelse etterpå – og kanskje en god historie å fortelle. I speideren får du øve på å håndtere utfordringer, noe som vi alle får god nytte av i ulike situasjoner, på skolen, på jobben eller ellers i livet.
Hos oss utvikler barn og unge ekte engasjement for viktige temaer som klima og miljø, fred og toleranse, inkludering og fellesskap. Og hos oss er det plass til de aller fleste som vil være med. Vi gjør verden bedre!
Speidermetoden
Speiding er både en fritidsaktivitet og en metode. Nesten alt kan være speiding – hvis man bruker speidermetoden. Det gjør speiding til en veldig variert aktivitet med mange muligheter og noe for enhver smak. Speidermetoden består av åtte ulike områder som spiller sammen og gjør aktiviteten til speiding. Mye av speidernes trening ligger altså i hvordan vi gjør tingene. «Learning by doing» betyr at man tilegner seg ferdigheter ved å prøve selv og få muligheter til å finne løsninger. De andre elementene er: Patruljesystemet, Lov og løfte, Friluftsliv, Samfunnsengasjement, Symbolikk, rammer og lek, Progresjon og Medbestemmelse og ansvar. Du kan lese mer om Speidermetoden her.
Speiderloven, speiderløftet og valgspråket
Vi har en egen lov: Speiderloven. Den sier noe om hva vi skal strekke oss etter. Ved opptakelse i speideren avgir alle speidere speiderløftet. Valgspråket vårt er «Vær beredt!». Du kan lese det her.
Speiderprogrammet
Aktivitetene er ofte knyttet til temaer og merker i Speiderprogrammet. Speiderprogrammet er tilpasset alder og progresjon for den enkelte, og skal bidra til å utvikle hele mennesket. Speiderne skal trene seg opp til å bli selvstendige og ansvarsbevisste mennesker som bidrar til å skape en bedre verden. Det gjør vi ett skritt av gangen med formålet for øye.
Aktivitetene i speiderprogrammet er delt inn i fem forskjellige temaer/programområder:
- friluftsliv
- samfunnsengasjement
- vennskap
- kreativitet
- livskvalitet
Les mer om Speiderprogrammet og de fem programområdene programmet er satt sammen av.
Aldersinndelte enheter
- Beverkoloni (bevere) – 1.-2. klasse
- Flokk (småspeidere) – 3.-4. klasse
- Tropp (speidere, ev. stifinnere og vandrere) – 5.-10. klasse
- Roverlag (rovere) – 16-25 år
- Øvrige medlemmer er ledere, tillitsvalgte og frivillige med ulike verv og roller.
Engasjerte speiderledere
Flinke og engasjerte frivillige speiderledere veileder og hjelper speiderne med å planlegge og gjennomføre aktiviteter, prosjekter og eventyr.
Speiderlederne skal signere en erklæring, vise politiattest og gjennomføre et introkurs. Du kan lese mer om å være speiderleder/frivillig i NSF her. https://speiding.no/leder-frivillig. Vil du bli frivillig i speideren? Ta kontakt med speidergruppa i ditt nærområde. Du finner speidergruppene på blispeider.no. https://blispeider.no/
For foresatte
Her kommer en foresattbrosjyre med mye mer informasjon du kan lese. Denne kommer også på flere språk.
Du kan også lese om medlemskap under Medlem på speiding.no. Der finner du også Ofte stilte spørsmål.
Har du spørsmål, kontakt forbundskontoret.