<link rel="stylesheet" href="styles.css">

For deg som er speiderleder/frivillig i NSF

På denne siden har vi samlet den viktigste informasjonen for deg som har tatt på deg rollen som speiderleder eller annen frivillig i en speidergruppe.

Takk for at du ønsker å bidra til utvikling av barn og unge! Å være med i speideren er givende og lærerikt, også for voksne. Et verv hos oss innebærer samtidig at man får direkte eller indirekte ansvar for barn og unge. For å kunne sikre et trygt og inkluderende miljø for våre unge medlemmer, stiller vi noen krav til våre voksne medlemmer. I tillegg tilbyr vi oppfølging og opplæring som gjør det mulig å utføre vervet/oppgaven på en god måte.

Speiderleder eller annen frivillig?

Hvilke roller/verv du har i speidergruppa di, er avgjørende for hvilke krav og tilbud som gjelder for deg. Vi har tre kategorier voksne medlemmer: rovere, speiderledere og andre frivillige som bidrar i en speidergruppe.

Ordet "speiderledere" eller bare "ledere" bruker vi om alle som driver med våre kjerneaktiviteter, altså leder og utvikler barn, ungdom eller andre ledere. Dette er typisk ledere i en enhet eller medlemmer av gruppestyret.

I tillegg til disse nøkkelrollene finnes det en mengde støtteroller, for eksempel regnskapsfører, hyttefut eller utstyrsansvarlig. Gruppene organiserer ansvarsfordelingen på litt forskjellige måter, men ofte tar tidligere speiderledere eller foreldre på seg slike støtteroller. Disse ressurspersonene omtaler vi her som "andre frivillige". Speiderledere får ikke betalt for jobben de gjør, så de er per definisjon også frivillige. Men vi ønsker å skille mellom speiderledere og andre frivillige fordi det som regel stilles flere krav til speiderledere enn til andre frivillige. Se hva de forskjellige rollene innebærer av krav nedenfor.

         Alle frivillige uavhengig av rollen må:

  1. Være medlemmer, dvs melde seg inn og betale medlemskontingenten.
     
  2. Sammen med gruppeleder i sin speidergruppe bli enige om rollen og de gjensidige forventningene knyttet til den. 
     
  3. Godkjenne erklæringen for frivillige i Norges speiderforbund.

    I tillegg må man avhengig av rollen:

     
  4. Fremvise politiattest til sin gruppeleder hvis rollen/vervet innebærer ansvars- eller tillitsforhold overfor personer under 18 år eller med utviklingshemming. Dette er pålagt for ledere i enhet og dem som er valgt inn i gruppas styre.
     
  5. Bli en godkjent leder gjennom å fullføre Lederstart som gir innføring i speiding og rollen som speiderleder. Lederstart er obligatorisk for å kunne være speiderleder i en enhet, og er anbefalt for dem som er blitt valgt inn i gruppas styre
     
  6. Bli formelt valgt på et gruppeting, hvis du skal være medlem av gruppestyret, revisor, regnskapsfører eller medlem av valgkomiteen i gruppa.
     
  7. I løpet av de første årene som leder gjennomføre grunntreningen bestående av Trinn 1, 2 og 3. Trinn 1-3 er anbefalt for alle enhetsledere, mens Trinn 1 og 2 anbefales for enhetsassistenter.

    For korpsmedlemmer:
  8. Er du leder i en korpsgruppe, vil dette kunne innebære noen tilleggskrav til deg. Spør korpset/gruppa om dette.

Nedenfor forklarer vi noen av disse kravene nærmere. Du kan også undersøke hvilke muligheter du har  hos oss ved å ta en titt på den såkalte lederveien.

Lederveien

Våre samarbeidspartnere

Frivillighet Norge
Flyktninghjelpen logo
LNU logo
Norsk friluftsliv
Stena Recycling
Tufte Wear