På denne siden har vi samlet den viktigste informasjonen for deg som har tatt på deg rollen som speiderleder eller annen frivillig i en speidergruppe.
Takk for at du ønsker å bidra til utvikling av barn og unge! Å være med i speideren er givende og lærerikt, også for voksne. Et verv hos oss innebærer samtidig at man får direkte eller indirekte ansvar for barn og unge. For å kunne sikre et trygt og inkluderende miljø for våre unge medlemmer, stiller vi noen krav til våre voksne medlemmer. I tillegg tilbyr vi oppfølging og opplæring som gjør det mulig å utføre vervet/oppgaven på en god måte.
Speiderleder eller annen frivillig?
Hvilke roller/verv du har i speidergruppa di, er avgjørende for hvilke krav og tilbud som gjelder for deg. Vi har tre kategorier voksne medlemmer: rovere, speiderledere og andre frivillige som bidrar i en speidergruppe.
Ordet "speiderledere" eller bare "ledere" bruker vi om alle som driver med våre kjerneaktiviteter, altså leder og utvikler barn, ungdom eller andre ledere. Dette er typisk ledere i en enhet eller medlemmer av gruppestyret.
I tillegg til disse nøkkelrollene finnes det en mengde støtteroller, for eksempel regnskapsfører, hyttefut eller utstyrsansvarlig. Gruppene organiserer ansvarsfordelingen på litt forskjellige måter, men ofte tar tidligere speiderledere eller foreldre på seg slike støtteroller. Disse ressurspersonene omtaler vi her som "andre frivillige". Speiderledere får ikke betalt for jobben de gjør, så de er per definisjon også frivillige. Men vi ønsker å skille mellom speiderledere og andre frivillige fordi det som regel stilles flere krav til speiderledere enn til andre frivillige. Se hva de forskjellige rollene innebærer av krav nedenfor.
Alle frivillige uavhengig av rollen må:
- Være medlemmer, dvs melde seg inn og betale medlemskontingenten.
- Sammen med gruppeleder i sin speidergruppe bli enige om rollen og de gjensidige forventningene knyttet til den.
- Godkjenne erklæringen for frivillige i Norges speiderforbund.
I tillegg må man avhengig av rollen:
- Fremvise politiattest til sin gruppeleder hvis rollen/vervet innebærer ansvars- eller tillitsforhold overfor personer under 18 år eller med utviklingshemming. Dette er pålagt for ledere i enhet og dem som er valgt inn i gruppas styre.
- Bli en godkjent leder gjennom å fullføre Lederstart som gir innføring i speiding og rollen som speiderleder. Lederstart er obligatorisk for å kunne være speiderleder i en enhet, og er anbefalt for dem som er blitt valgt inn i gruppas styre.
- Bli formelt valgt på et gruppeting, hvis du skal være medlem av gruppestyret, revisor, regnskapsfører eller medlem av valgkomiteen i gruppa.
- I løpet av de første årene som leder gjennomføre grunntreningen bestående av Trinn 1, 2 og 3. Trinn 1-3 er anbefalt for alle enhetsledere, mens Trinn 1 og 2 anbefales for enhetsassistenter.
For korpsmedlemmer:
- Er du leder i en korpsgruppe, vil dette kunne innebære noen tilleggskrav til deg. Spør korpset/gruppa om dette.
Nedenfor forklarer vi noen av disse kravene nærmere. Du kan også undersøke hvilke muligheter du har hos oss ved å ta en titt på den såkalte lederveien.
Speideren skal være et trygt sted å være for alle. Et viktig tiltak for å oppnå dette er kravet om at alle med et tillits- eller ansvarsforhold overfor personer under 18 år eller med utviklingshemming skal fremvise politiattest uten anmerkning. Det er enklest å søke om politiattest elektronisk på politiets innloggingsportal. Det påkrevde følgebrevet som bekrefter formålet for attesten, kan du få fra din gruppeleder (hvis du selv er gruppeleder - fra kretsleder). Les mer om politiattest på https://speiding.no/politiattest.
Som frivillig i speideren er du et forbilde og en tillitsperson. Dine ord, holdninger og handlinger kan ha større innvirkning enn du er klar over. I rollen din kan du dessuten bli kjent med eller få tilgang til opplysninger om speidere og deres familier. I Norges speiderforbund tar vi tilliten vi blir vist på alvor. For å vise hva det vil si å være en trygg voksen og en god ambassadør for speidingen har vi oppsummert noen viktige momenter i en egen erklæring for frivillige som du må godkjenne når du blir frivillig hos oss. Les mer om hva du sier ja til gjennom erklæringen for frivillige i NSF.
For å gjøre dette enda mer konkret og anvendelig i lederhverdagen har vi oppsummert noen viktige DOs & DON'Ts i en Huskeliste for trygt lederskap og Spørsmål og svar om personvern.
Lederstart er den første delen av lederopplæringen, og har som mål å gjøre deg bedre kjent med speiding og gi innføring i rollen som speiderleder. Du må fullføre begge delene av Lederstart for å bli en såkalt godkjent leder, altså for å kunne fungere som speiderleder i en enhet. Det er ikke nødvendig å fullføre Lederstart for frivillige som har rent praktiske, administrative eller organisatoriske verv, men det kan likevel være en fin måte å bli kjent med organisasjonen og skaffe seg et nettverk på. Ta kontakt med kretsen eller gruppa hvis du er usikker på om Lederstart er noe for deg.
Lederstart består av to deler:
- Del 1 av Lederstart: Introkurset: Dette er et e-kurs du gjennomfører på egen hånd, men gjerne med støtte fra gruppeleder eller en annen leder i gruppa di. Kurset kan gjennomføres fordelt over tid. Les mer.
- Del 2 av Lederstart: Ledersamtale: Dette er en 2-timers samtale, gjerne med flere nye ledere samlet, som vanligvis gjennomføres i kretsen eller enkelte ganger i speidergruppa. Ledersamtalen avsluttes med at du signerer en såkalt lederavtale, som også fungerer som et bevis på gjennomført Lederstart. Etter dette er du godkjent som leder i Norges speiderforbund. Introkurset må være gjennomført før ledersamtalen. Ta kontakt med kretsen eller gruppa for mer detaljer eller hvis du ikke får invitasjon til ledersamtalen innen rimelig tid.
Å utdanne ledere er viktig for at speidere i Norges speiderforbund skal få et godt tilbud. Speiderledere må blant annet kunne sørge for sikkerhet, være i stand til å veilede speidere og kjenne til og følge prinsipper for ledelse og speiderprogrammet. Alle ledere i Norges speiderforbund får tilbud om opplæring i et variert utvalg av temaer, som planlegging, veiledning, risikoanalyse, konflikthåndtering og annet som er nyttig og viktig i rollen som leder. Det du lærer på våre kurs, vil du også få nytte av i en arbeids- eller skolesituasjon. Les mer om Ledertrening.