<link rel="stylesheet" href="styles.css">

Avstandsbedømming

Mål avstander med primitive hjelpemidler du har med deg på tur. Bruk deg selv som målebånd og metoder som boermetoden, øyemål, steinkastmetoden, pinnemetoden, blyantmetoden, skyggemetoden og høydemålerkjeppen.
Hvorfor

For å lære ulike metoder for å måle avstand

Utstyr
  • Målebånd
  • Blyant
  • Stein
  • Stokk eller pinne med kjent høyde
Fremgangsmåte

I flere tilfeller vil det være en fordel å kunne måle avstanden fra A til B. Dersom du skal lage en bro for å kunne krysse en mellomstor elv eller vite hvor stort flagg du skal ha i flaggstangen.

Det kan det være lurt å dele det opp avstanden, dersom avstanden er lang, og vær, vindforhold og terreng kan påvirke avstandsbedømmelsen. Når du skal måle avstand bør du være oppmerksom på dette:

  • I tåke, tungt gråvær og mørke er det fort å måle avstanden for lang, fordi du ser få detaljer på objektet og det kommer i dårlig kontrast mot bakken. Dette gjelder også hvis objektet er i bratte oppover- eller nedoverbakker og skrenter eller er delvis skjult bak trær, bar, busker osv. Når objektet går i ett mot bakgrunnen og det blir dårlig kontrast er det også fort å bedømme avstanden for lenger enn den er.
  • I kraftig sollys og klarvær med snø vil objekter kunne komme tydelig fram mot bakgrunnen slik at avstanden virker kortere enn det egentlig er. Dette gjelder også for objekter som kommer i silhuett mot himmelen. Det kan også være vanskelig å måle objekter som er ute på store flater fordi du ikke har noen referanser i terrenget. Da er det lett å bedømme avstanden kortere enn den egentlig er.

 

1. Mål med egne steg (lengde).

Mål opp dine egne steg ved å gå et stykke på for eksempel 50 meter som er målt opp på forhånd. Antall steg kan deles på meter (her: 50 m) for å finne ut hvor lange steg du har. Husk at skrittlengden kan endre seg etter hvert som speiderne vokser. Mål gjerne ulike typer steg: 

  • Så lange steg som mulig
  • Helen av skoen helt inntil tåen på den andre skoen (med og uten sko)
  • Vanlige steg osv.

Noter ned hva dere måler. Se også personlige mål.

Aktivitet: Det kan være gøy å først gjette lengden, så måle legden med skritt og til slutt måle med målbånd og se hvem som er mest nøyaktig. 

2. Boermetoden (lengde)

Hold en blyant rolig foran deg med strak arm. Lukk det venstre øyet og sikt over blyanten mot målet. Legg merke til hvor blyantspissen befinner i forhold til målet. Hold hodet helt i ro, åpne det venstre øyet og lukk det høyre øyet. (Det er mulig å gjøre motsatt). Sikt igjen over blyanten og legg merke til hvor mye blyanten har flyttet seg i forhold til målet. Bedøm hvor mye blyanten har flyttet seg i meter fra målet. Multipliser dette tallet med 10 og du har et cirkn til målet. Denne metoden krever en del trening. 

Aktivitet: Mål opp lengden fra der du står til et objekt og prøv og feil ved å bruke denne metoden helt til det er riktig og metoden sitter.

 

3. Øyemål (Lengde/Høyde)

Å måle en avstander uten å bruke måleinstrumenter eller hjelpemidler er måling ved hjelp av øyemål.

Aktivitet: Mål opp tre avstander på et åpent område der alle avstandene begynner på samme sted. Avstand 1 = 25 meter, avstand 2 = 50 meter og avstand 3 = 100 meter (se bildet under). Tilpass lengdene etter det området du har.

Fortell speiderne at avstand 1 er 25 meter og be de ved hjelp av øyemål gjette hvor lang avstand 2 og 3 er. Dersom de syntes det er vanskelig kan de skritte opp avstanden til avstand 1.

Til slutt kan speiderne sammenligne en annen ukjent avstanden med en avstand de kjenner fra før. Avstand 1, 2, 3 som vist her eller for eksempel med en fotballbane, håndballbane, 100-metern osv. hvis de er kjent med det. Det er vanskelig å bedømme avstand kun ved hjelp av øyemål og det er derfor lurt å ha noe annet å sammenlikne avstanden med.

 

4. Steinkastmetoden (bredden av en rolig elv)

Finn et sted ved elvebredden og merk det med en pinne eller en stein. Slipp en stein i elva, der du satt merke og gå langs elvebredden ifølge med ringene som steinen danner i vannet. Følg den første vannringen helt til den treffer elvebredden på andre siden. Når den treffer andre siden stopper du opp og setter et merke der du står nå. Mellom der du slapp steinen og der du står nå, er bredden på elven. Dersom avstanden mellom de to merkene er 2 meter, da er bredden på elven fra der du slapp stenen og over på andre siden 2 meter. 

Aktivitet: Mål bredden på elva, og prøv og feil ved å bruke denne metoden helt til det er riktig og metoden sitter.

 

5. Pinnemetoden (bredden av en urolig elv)

For å måle avstanden over en elv som er urolig bruker man pinnemetoden. Dette er fordi det det vanskelig eller umulig å se vann-ringer etter en sein når elva beveger seg. Du skal lage to like rettvinklet likebeinte trekanter for å finne bredden på elva.

Du skal sette tre pinner etter hverandre langs elvebredden med like lang avstand mellom hver pinne. Før du setter det første merket, må du finne et kjennemerke/øyemerke på motsatt side av elva. Se etter for eksempel et tre, pinne eller en stein. Når du har finne deg et merke, for eksempel en stein (se punkt A), så setter du det første merke av de tre, på motsatt side, nøyaktig overfor øyemerket (se punkt B). 

Gå til venstre langs elva et tilfeldig antall skritt, for eksempel 10. Sett en annen pinne der (se punkt C) og fortsett å gå langs bredden i samme retning like mange skritt og sett en ny pinne der (se punkt D). Pass på at denne linjen er rett slik at det danner en 90 graders vinkel i punkt B.

Fra dette punktet (D) snur du deg vekk fra elva og går til du kan sikte inn pinnen C og merket A bak hverandre. Dette punktet kaller du E.

Avstanden mellom D og E er avstanden tvers over elva (mellom punkt A og B).

Aktivitet: Mål bredden på elva, og prøv og feil ved å bruke denne metoden helt til det er riktig og metoden sitter.

 

Det er ikke alltid elva er like rett, men det er likevel mulig å bruke pinnemetoden. 

Finn et kjennemerke/øyemerke på motsatt side av elva. Se etter for eksempel et tre, pinne eller en stein. Når du har finne deg et merke, for eksempel en stein (se punkt A), så setter du det første merke av de tre, på motsatt side, nøyaktig overfor øyemerket (se punkt B). 

Gå langs elva et tilfeldig antall skritt, for eksempel 10. Sett en annen pinne der (se punkt C) og fortsett å gå langs bredden i samme retning like mange skritt og sett en ny pinne der (se punkt D). Pass på at denne linjen er rett slik at det danner en 90 graders vinkel i punkt B.

Fra dette punktet (D) snur du deg vekk fra elva og går til du kan sikte inn pinnen C og merket A bak hverandre. Dette punktet kaller du E.

Avstanden mellom D og E er avstanden tvers over elva, pluss litt av land (mellom punkt A og B). Dersom du skal finne den riktige bredden på elva, må dere ta avstanden mellom A og B minus avstanden mellom B og F (se bildet under).

 

6. Blyantmetoden (høyde)

Denne metoden er god for å finne høyden på et tre, et hus, en flaggstang eller lignende. Gjør dette om du skal måle høyden av en flaggstang:

1. Plasser noe eller noen du kjenner høyden på ved foten av flaggstangen, for eksempel en speidervenn. Dersom du er alene og du vet hvor høy du er, kan du sette et merke på flaggstangen ved å binde et tau i den høyden. 

2. Gå et lite stykke fra flaggstangen og hold en blyant, liten pinne, fyrstikk eller liknende foran deg med strak arm. Lukk det ene øyet og plasser blyanten slik at den akkurat dekker personen som står ved flaggstangen. 

3. Flytt pinnen oppover for å se hvor mange ganger den går opp i flaggstangens høyde.

4. Multipliser personens høyde med antallet ganger du fant, og du har treets høyde. (antall pinner x personens høyde = flaggstangens høyde) 

Eksempel:

Dersom personen er 1,7 meter høy og du måler at flaggstangen er 5 ganger ganger så høy, blir flaggstangen 8,5 meter (1,7 x 5 = 8,5).

Aktivitet: Finn ut hvor høy en gjenstand rundt deg er, og prøv og feil ved å bruke denne metoden helt til det er riktig og metoden sitter.

 

7. Skyggemetoden (Høyde/Lengde)

Denne metoden kan du bruke til å måle noe høyt som kaster skygge, for eksempel et tre.

For å måle høyden til det grønne treet (X) må du først finne ut hvor høy en speidervenn er eller en liten stokk (H). Mål deretter lengden av skyggen (S) fra speidervennen. Så måler du lengden av skyggen som kastes fra treet (A).

Del lengden av treets skygge (A) på lengden av speidervennens skygge (S). Det tallet du får nå multipliserer/ganger du med høyden på speidervennen (H). Da får du treets høyde

Formelen ser slik ut: X = H * A/S

 

Eksempel

Speiderens høyde = 1,6 m.

Lengden på skyggen til treet: 10 m

Lengden på skyggen til speideren: 5 m

X = H * A/S 

X = 1,6 * 10 / 5 

X = 3,2 meter

Treets høyde er 3,5 meter.

Aktivitet: Finn ut hvor høyt et objekt er, og prøv og feil ved å bruke denne metoden helt til det er riktig og metoden sitter.

 

8.  Høydemålerkjeppen (høyde)

Denne metoden kan brukes for å måle høyden til objekter. 

1. Finn frem en pinne/kjepp som er like lang som fra øyet ditt og ut til hånda når du holder hånda strak foran deg.

2. Hold pinnen loddrett slik at den danner en rettvinklet likebeint trekant, der vinklene er på 45, 45 og 90 grader.

3. Samtidig som du holder kjeppen slik, flytter du deg slik at flaggstangen forsvinner bak kjeppen. Toppen av flaggstangen skal være bak toppen av kjeppen, og bunnen på flaggstangen skal være bak bunnen av kjeppen. Når du står sånn, er avstanden fra deg og til flaggstangen lik høyden til flaggstangen. 

Se illustrasjonen her.

Aktivitet: Finn ut hvor høy flaggstangen er, og prøv og feil ved å bruke denne metoden helt til det er riktig og metoden sitter.

 

Les mer om avstandsbedømming på Speider-sport

  • Publisert: 05.10.2022
  • Forfatter: NSF
  • Nevenyttighet
  • Småspeider
  • Stifinner
  • Vandrer
  • Rover
  • Leder
  • Vår
  • Sommer
  • Høst
  • Vinter
  • Aktivitet
  • Fagstoff
  • 30 - 60 min
  • 0 - 30 min
  • Ute