Førerpatruljen skal få erfaring med turplanlegging og bruk av planleggingsverktøy. Ved å planlegge førerpatruljetur som beskrevet videre, får peffene verdifull erfaring som vil hjelpe dem i planleggingen av egne patruljeturer og leirhaiken når den tid kommer.
Oppdrag førerpatruljen: Vi skal på tur!

Sett deg inn i fagstoffet om turplanlegging slik at førerpatruljen blir komfortable i arbeidet. Du kan lese mer lengre ned under "Tips for god planlegging"
- Turplanlegging steg for steg
- Hjemmeleders rolle
- Risikoanalyse og vurderinger underveis
Du kan bruke, eller ta inspirasjon fra denne oversikten som inneholder:
- Turplan/kjøreplan
- Risikovurdering: 3 x 3 tabellen
- Forslag til oppsett av program
- Huskelister med sjekklister
- Forlag til oppsett for handleliste
Oppdraget handler om at førerpatruljen skal planlegge, gjennomføre og evaluere en egen tur. For at en førerpatrulje skal fungere bra, er det viktig å skape et trygt og inkluderende miljø hvor alle kjenner hverandre godt, og hvor det er gode muligheter for læring. Å reise på tur sammen er en god måte å oppnå dette på. Når planleggingen skjer i samarbeid, vil hvert enkelt medlem få et eierforhold til programmet og målet for turen, og alle forstår hvorfor de forskjellige aktivitetene er valgt. Det er viktig at peffene blir bevisste på at de kan bruke samme framgangsmåte når de senere skal arrangere en patruljetur med egen patrulje.
Dette er bare et forslag til gjennomføring, og førerpatruljen må selv avgjøre framgangsmåten. Bruk tid på et førerpatruljemøte til å lage en grov skisse for turen - se punktene 1-3 lenger ned. Husk at alle har forskjellige preferanser når det gjelder slike tankeprosesser, så finn en metode som passer for dere.
Husk at stillesittende aktiviteter som planlegging må brytes opp med innslag av noe mer fysisk, for eksempel en lek eller en fysisk utfordring. Ta derfor pauser under planleggingen og beveg på dere, for eksempel syng Laurensia eller A ram sam sam.
Dere kan gå strukturert til verks ved å ta i bruk planleggingsverktøyene som er presentert lenger ned, eller slippe fantasien løs gjennom for eksempel å tegne turens mål, rammer og etapper eller et tankekart for turen på et A3-ark. En mer aktiv måte å gjennomføre en forventningsavklaring på er å bruke “Verdibarometer” eller “Diamanten”. Til dette trenger dere å forberede noen alternativer på forhånd, slik at speiderne kan raskt og enkelt ta stilling til dem. Ting å diskutere er for eksempel:
- Formål med turen
- Sted
- Fremkostmidden
- Overnattingsform
- Mat (Hva og hvordan?)
Tips for god planlegging
Steg for steg:
1. Sett mål for turen
Start planleggingen med å stille spørsmålet: Hvorfor skal vi ha førerpatruljetur – hva ønsker vi å oppnå? For eksempel:
- Samhold: Styrke samholdet i førerpatruljen gjennom felles opplevelser. Bli bedre kjent, og lære seg å stole på og respektere hverandre.
- Læring: Tilføre peffer og asser ny kunnskap som de kan bruke i patruljene sine. Det kan være at alle tar et fordypningsmerke på turen, eller at man skal lære noe som hele troppen skal gjøre senere.
- Utfordringer: Aktiviteter som gjør at alle må strekke seg litt og utfordre seg selv, og på den måten bli kjent med sine egne og hverandres grenser.
- Gulrot: Gjøre noe spesielt, som er litt mer spennende enn det man kan oppleve i troppen for øvrig. Gjøre det attraktivt å være med i førerpatruljen.
2. Avklar forutsetningene:
Hva er deltakernes forutsetninger og hvordan påvirker de turområde og turtype? Se 3x3 modellen lengre ned
3. Planlegg rammene for turen:
Med utgangspunkt i de avklarte forutsetningene og deres ønske om turens mål/formål, finn ut hva slags tur dere skal gjennomføre.
- Tursted- og form
- Reise
- Aktiviteter
- Overnatting
- Felles og personlig utstyr
- Ansvarsfordeling
4. Juster planen underveis på turen:
Se 3x3-modellen lenger ned.
5. Evaluer etter turen:
Det anbefales å evaluere turen på førerpatruljemøtet etter turen. Gjennom evalueringen kan dere bli mer bevisste på hvorfor og hvordan dere gjør ting, og hva dere kan gjøre for at neste tur kan bli enda bedre:
- Nådde vi målene for turen, hvorfor/ hvorfor ikke?
- Hva gikk bra?
- Hva fungerte ikke, og hvorfor?
- Hva lærte vi?
- Hva kan vi bruke videre av det vi lærte?
Risikoanalyse og vurderinger underveis
Turplanen er ikke fullstendig uten en risikoanalyse av turen. Norges speiderforbund har en beredskapsplan som sier at alle som arrangerer speideraktiviteter for våre medlemmer skal ha et bevisst forhold til hvordan de skal forebygge og håndtere eventuelle risikomomenter. I mange tilfeller vil det være aktuelt å gjennomføre en skriftlig risikoanalyse.
En god risikoanalyse skal besvare følgende spørsmål:
- Hva kan gå galt?
- Hvor og når?
- Hvor stor sannsynlighet og hvor alvorlig?
- Hvordan kan dette forebygges eller håndteres? Det er også viktig å ha en Plan B:
- Hva gjør dere hvis noe ikke går etter planen?
- Alternativ rute?
- Hva gjør vi ved dårlig vær?
- Hva gjør vi ved forsinkelse?
Et godt verktøy her er 3x3-tabellen. Den hjelper dere å gå gjennom turen dere har planlagt steg for steg og vurdere hvordan dere kan håndtere eventuelle utfordringer underveis. Målet med tabellen er ikke bare å vurdere de fysiske farene, men også å ta hensyn til deltakernes behov og til andre omstendigheter som kan påvirke gjennomføringen og gjøre det nødvendig å justere turplanen. Det er viktig å gjøre vurderinger både i forkant og underveis.
3x3 tabellen består av følgende deler:
- Øverste rad i tabellen nedenfor beskriver forhold man bør vurdere på forhånd, i god tid før turen. Jo flere forskjellige turetapper eller aktiviteter dere skal ha, desto grundigere fyller dere ut tabellen. Hver aktivitet av betydning bør vurderes.
- Andre rad inneholder eksempler på vurderinger som er viktig å gjøre ved turstart. Her kan dere på forhånd notere stikkord til hva dere skal sjekke før dere starter.
- Den nederste raden inneholder eksempler på risikomomenter som det er viktig å være obs på underveis. Noter her risikomomentene dere klarer å identifisere i planleggingen av turen
Digital mal for turplanlegging
Hjelpemidler på speiding.no:
• Lederveiledninger «Planlegging» og «Speidermetoden»
• Sikkerhet på tur - veiledning (for ledere)
• Sikkerhet på tur - sjekkliste (for speidere)
Dere finner også tips til tematurer i Speiderbasen
Aktivitetstips i Speiderbasen
- Publisert: 07.08.2024
Stifinner
Vandrer
Leder
Vår
Sommer
Høst
Vinter
- Aktivitet
- Prosjekt
90 min +++
Ute
Inne